Plaza West te Haarlem

Nederlandse pensioenfondsen kopen via Syntrus Achmea Real Estate & Finance 542 nieuwbouwappartementen en overdekte parkeerplaatsen in het binnenstedelijke ontwikkelingsproject van Plaza West Haarlem. Het betreft de grootste nieuwbouwwoningtransactie van 2016.

Het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL) verwerft 236 vrijesectorappartementen. Een tweede klant en het Achmea Dutch Residential Fund nemen elk 153 woningen af om aan hun portefeuilles toe te voegen. In het Achmea Dutch Residential Fund participeren meerdere pensioenfondsen. Voor Syntrus Achmea RE&F is dit de grootste woningacquisitie ooit. De appartementen maken deel uit van de grootschalige binnenstedelijke ontwikkeling Plaza West op het voormalige postexpeditieknooppunt in de wijk Leidsevaartbuurt, ten westen van het historisch centrum van Haarlem. Plaza West is een ontwikkeling van Plaza West Haarlem, een privaat samenwerkingsverband.

De Amsterdamse architect Jos van Eldonk heeft het stedenbouwkundig ontwerp gemaakt voor Plaza West. De brede publieke zone tussen de wooncomplexen biedt toegang tot de commerciële voorzieningen zoals twee supermarkten, een sportschool, een kinderspeelparadijs en overige retail voor dagelijkse boodschappen. De individuele bouwblokken zijn ontworpen door EVE Architecten.

De woningen bestaan uit twee- en driekamerappartementen variërend in gebruikersoppervlakte van 45 tot 130 m2, met een gemiddelde oppervlakte van 75 m2. De appartementen zijn verdeeld over zes bouwblokken en worden uitgevoerd met een hoogwaardige afwerking en ruime buitenruimtes. De appartementen sluiten goed aan op de vraag naar betaalbare huurwoningen in Haarlem.

Henk Jagersma, directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance: ‘De vraag naar betaalbare huurwoningen bij consumenten is groot in de Randstad. Ook pensioenfondsen staan te springen om de woningen toe te voegen aan de beleggingsportefeuille. We zijn zeer verheugd dat we in Plaza West, vlakbij het centrum van Haarlem, een flinke stap kunnen zetten om in deze behoefte te voorzien.’

De volledige realisatie komt in handen van M.J. de Nijs en Zonen te Warmenhuizen. De bouw van de eerste woonblokken start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 en de laatste woningen zullen naar verwachting worden opgeleverd in 2020.

CBRE heeft de verkoper (integraal) geadviseerd in het optimaliseren van het definitieve woonprogramma, het arrangeren van de ontwikkelfinanciering en de begeleiding bij de verkoop en structurering. Verkoper is juridisch geadviseerd door Boekel en koper door Houthoff Buruma.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Plaza West Haarlem: www.plazawest.nl